Volvo S60 Polestar: Rijtest en video
Een verlaten vliegveld in Noord-Zweden, een overnachting in de oude kazerne, grauw-grijs weer, en dat alles in een omgeving die in de zomer vast heel inspirerend is. Nu niet, maar het maakt allemaal niet uit.Een S60 met vijfhonderd-en-acht paarden staat op ons te wachten.
[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]
Meer dan vijfhonderd pk in een S60. Denk er gerust eens over na, want dat is fors meer vermogen dan wat de Duitse concurrentie in hun kleinste sedans aanbiedt.
Het verraadt ook wel iets van de Zweedse volksaard: de meeste tijd rustig, ingetogen en verstandig. Totdat ze het niet meer zijn en dan gáán ze echt los. Het verhaal van Polestar leest ook meer als een jongensboek dan als een kroniek over een bedrijf. De roots liggen in de racerij, waarin ze, met succes, nog steeds actief zijn. Een andere bron van inkomsten is het “chiptunen” van Volvo’s, met fabrieksgarantie. Tot zover niet veel bijzonders, pas toen Polestar ook zelf auto’s ging bouwen begint het verhaal erg af te wijken van wat de norm is. De C30 Polestar was niet zo heftig door kleur, grotere velgen of de andere spoilers. Ja, die waren ook leuk, maar vooral de technologie maakte indruk. Niet alleen werd het vermogen van de T5 opgepompt naar stratosferische hoogte (400+ pk), maar ook bouwde Polestar de C30 om naar vierwielaandrijving.
Function over form
Dan lijkt de S60 Polestar iets normaler, minder heftig aangepakt, maar niets is minder waar. Er zijn een aantal overeenkomsten met de S60 T6, maar evenveel verschillen. Nog een leuk detail: alle aanpassingen dienen het enige doel waarom de S60 Polestar op aarde is gezet: heel snel zijn. Een voorbeeldje: de voor- en achterbumper zien er niet alleen anders uit, maar zijn van het lichtere carbonfiber gemaakt, net als de voorste spatborden. De spoiler op de kofferklep is ook van carbon en groter dan wat Volvo tot nu toe leverde. De S60 Polestar slecht de grens van 300 km/u en op dat soort snelheden gaf de oude spoiler lift in plaats van downforce. Nog een voorbeeld dan: de sportuitlaat met pijpjes links en rechts ziet er indrukwekkend uit, maar levert ook een wezenlijke bijdrage aan de vermogensstijging. Van voor tot achter is namelijk een RVS buis van 3,5 inch gebruikt, voor de downpipes zelfs 4 inch en de reguliere katalysator mocht wijken voor een sport-exemplaar.
De Zweedse sloophamer
Deze tekst kun je letterlijk nemen, want de S60 Polestar vrat tijdens ons korte uitje op het vliegveld de standaard aandrijfasjes alsof de hongerwinter voor de deur stond. De leverancier van sterkere assen had even moeite gehad om het Polestar hoofdkwartier in Gotenborg te vinden, dus het is gelukkig een tijdelijk issue. Los van dit kleine probleempje heeft de S60 Polestar een snelheidspotentieel die de klasse van sportsedans herdefinieert. In 3,9 seconden zet de S60 Polestar 100 op de klok! Een tijd waar eerder de R8 dan de RS5 aan kan tippen. Bij Mercedes wordt het dan de SLS, de C63 heeft immers 4,5 tel nodig voor de standaardsprint. In München moet er een tweewieler aan te pas komen om dat bij te houden, bij de vierwielers is er niets wat in de buurt komt. De S60 Polestar is de snelste vierdeurs van het moment, hoewel de kroon voor de snelste vierzitter nog niet binnen is. De Ferrari FF sprint in 3,7 seconden naar de 100, maar het feit dat die bij een vergelijking van een Volvo moet worden gehaald is al heel bijzonder. Het statement over de topsnelheid reflecteert de Zweede coolheid: meer dan 300 km/u. Daar moeten we het mee doen.
De extra pk’s kwamen niet zomaar uit het T6 blok rollen. Standaard krijgt de zes-in-lijn 300 pk mee, met eeh Polestar chipkuurtje komt het vermogen op 329 pk. Dat er nu een gezonde 508 pk uit drieliter wordt gehaald is te danken aan een grotere Garret turbo, een volledig ander inlaattraject, een grotere intercooler en het al eerder aangehaalde uitlaattraject. Het leidt tot een specifiek vermogen van 169 pk per liter, ook al weer zo’n recordwaarde. Het maximumkoppel van 575 Nm is al even indrukwekkend. Het krachtpakket is gekoppeld aan een zestraps handbak, een aangepaste versie van die uit de D5.
Power versus control
Polestar hield niet op bij het aanpassen van de motor en carrosserie. Velgen (19”) en banden (265/30) werden een maatje groter dan Volvo normaal gesproken levert, maar dat zijn niet de meest belangrijke aanpassingen. Het hele onderstel werd ingrijpend opgestrakt onder leiding van coureur Robert Dahlgren. Er zijn Öhlins schokdempers gemonteerd en het chassis is 30mm verlaagd. Eveneens zijn X-members toegevoegd, werden veel van de bussen omgewisseld voor hardere exemplaren en er zijn dikkere stabi’s gemonteerd. Het vierwielaandrijving systeem is van Haldex net als in de S60 T6, maar er is nog een elektronisch aangestuurd (e-LSD) sperdifferentieel toegevoegd. Het resultaat van al deze aanpassingen en het vele afstelwerk is een vergaand neutraal onderstel. Je kunt heel vroeg in de bocht op het gas, waarna de achterkant geleidelijk iets naar buiten komt.
De lijst met aanpassingen is nog veel langer; zo werden er bijvoorbeeld grotere remmen gemonteerd. Voor zitten er 380mm grote Brembo schijven op met zespots zuigers, achter zijn het Polestar-Volvo exemplaren van 302mm. De accu verhuisde naar de achterbak voor een betere gewichtsverdeling. Het leeggewicht van 1640 kg lijkt wellicht aan de hoge kant, maar de ook vierwielaangedreven RS4 Avant en Ferrari FF zijn ruim 100 kg zwaarder.
Kopen dan maar ?
Tja, ergens moest ik nog wat nadelen aanstippen. De status van de S60 Polestar is op dit punt wat onduidelijk: in de showroom zal je hem niet aantreffen, maar het eerste exemplaar is wel al verkocht. Mocht je je in Gotenborg melden met een vette cheque, dan is de kans vrij groot dat je dit Volvo pretpakket zo mee mag nemen. Dan is er nog de prijs: 300.000 euro, dat was het bedrag wat de koper van het eerste exemplaar moest neerleggen. Als er genoeg vraag is, dan zou serieproductie mogelijk zijn, hopelijk gecombineerd met een vriendelijker prijskaartje. Dus doe maar doorkomen met die vraag, want de S60 Polestar is pure porno op wielen. Filmpje!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten